Ciasteczka maslane

Adwentowe pieczenie trwa nadal! Tym razem lekkie i kruche ciasteczka maslane. Wychodzi ich naprawde spora ilosc- przestalam liczyc 😉

700 g maki

200 g cukru

250 g masla

250 ml kwasnej smietany

4 zoltka

1 opakowanie suszonych drozdzy (odpowida 25 g drozdzy swiezych)

szczypta soli.

Make wymieszac z sola, drozdzami i cukrem. Dodac maslo i maslo posiekac. Dodac smietane, wymieszac, dodac zoltka (bialka wykoryzstam potem na cynamonowe gwiazdki). Zagniesc gladkie ciasto, odstawic do lodowki pod przykryciem na ok. 6 godzin. Po tym czasie wyjac z lodowki, rozwalkowac na placek ok 0,5 cm gruboci i wykrwac foremka ciastka. Piec w 200°C w uprzednio nagrzanym poekarniku na zloty kolor (ok.10-12 minut w zaleznosci od wielkosci foremek)

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.