Chleb z maki pelnoziarnistej z cebula i ziolami

Obiecalam rodzine jeden raz w tygodniu piec pieczywo. No i jak na razie obietnicy dotrzymuje 🙂 Moze na przyszly tydzien znow wezme udzial w weekendowej piekarni?

A oto przepis na chleb cebulowo-ziolowy

1 peczek mieszanaych ziol (wzielam szalwie, szczypiorek, pietruszke, lubczyk, bazylie)

400 g maki pszennej pelnoziarnistej

100 g maki zytniej pelnoziarnistej

1 lyzeczka mielonego kminku

2 lyzeczki soli ziolowej

4 cebule

1 paczka suszonych drozdzy

50 g masla

Ziola umyc, osuszyc, posiekac. Wymieszac oba rodzaje maki z kminkiem i drozdzami, dodac sol i ziola. Cebule obrac, posiekac w kostke, usmazyc na rumiano na masle. Wystudzic. Dodac do maki, dolac 250 ml letniej wody, wymieszac, zagniec ciasto, wyrabiac ok. 10 minut. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut.

Odlozyc czesc ciasta z ktorej upleciemy warkocz. Uformulowac bochenek chleba. Z czesci ciasta uplesc warkocz i przykleic na wierchu bochenka.

 

Odstawic do wyrosniecia na 10 minut. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 50-60 minut.

Chleb jest w srodku wilgotny dzieki sporej ilosci cebuli i ziol. Trzeba go kroic po calkowitym wystygnieciu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.