Brukselka zapiekana z pure ziemniaczanym.

Brukselka- typowo zimowe warzywo. Tyma razem jarska zapiekanka, ktora proponuje na obiad.

Dla 4 osob

750 g ziemniakow

sol

500 g brukselki

2 jablka

100 ml cieplego mleka

pieprz, mielona galka muszkatalowa

4 lyzki siekanych orzechow wloskich

8 listkow swiezej szalwi (z parapetu) 😉

100 g tartego drobno sera (parmezan, gruyere)

Ziemniaki obrac, pokroic w kostke, zalac woda, posolic, ugotowac przez ok. 25 minut. Brukselke oczyscic, naciac na czubku na krzyz (zapobiega gorzkiemu samkowi) ugotowac we wrzacej wodzie przez ok. 10 minut, odcedzic. Jablka obrac, pokroic w cwiartki, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic w talarki. Ziemniuaki odcedzic, zalac mlekiem , ugniesc pure, doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Wymieszac brukselke, jablka, orzeczy i szalwie. Ulozyc w naczyniu do zapiekania, przykryc warstwa pure ziemniaczanego. Posypac serem. Zapiekac w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.