Soljanka

Pozywna zupa o rodowodzie rosyjskim, jadana tez na Ukrainie, a nawet we Wschodnich Niemczech! 😉

Dla 8 osob (zwykle dziele skladniki mniej wiecej na pol)

300 g cienkiej kielbasy np. slaskiej
200 g salami
300 g miesa na gulasz wolowego
200 g kiszonej kapusty
5 ogorkow konserwowych
5 cebule
5 pomidorow
4 strakow papryki
3 strakow peperoni
2 zabki czosnku
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
3 kostki rosolowe
kilka kropli  sosu tabasco
 

 

 

Pomidory, papryke, kielbase, ogorki, cebule, peperoni pokroic w kostke. Cienka kielbase i mieso na gulasz podsmazyc w garnku na odrobinie oleju. Po paru minutach dodac salami i cebule. Smazyc 3 minuty. Po koleji dodawac ogorki, papryke, pomidory i czosnek. Na koncu dodac listki laurowe i dalej smazyc mieszajac. Dodac koncentrat pomidorowy, zalac 1,5 l wody. Dodac kapuste i gotowac 20 minut. Dodac kostki rosolowe, wymieszac, calosc gotowac 1-1,5 godziny. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i sosem tabasco. Smakuje z zytnim chlebem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.