Weekendowa piekarnia #95 Cloverlaf Rolls czyli buleczki serduszka

Uff, jeszcze zdarzylam z Weekendowa Piekarnia! Buleczki serduszka, poniewaz foremke maffinkowa mam w serduszka 😉 Moze tego nie widac, ale buleczki maja teraz ksztalt serduszek. Smakuja pysznie. Bede je podawala z soljanka. Przepis na soljanke- niedlugo.

A oto orginalny przepis z bloga Kuchennymi Drzwiami http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/. Dziekuje autorce Amber za pomoc w rosszyfrowaniu przepisu i zasad Weekendowej Piekarni.

Cloverlaf Rolls

 

500g mąki pszennej
230g wody
1 duże jajko
40g miękkiego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka drożdży instant
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy – ok. 3 minuty.
Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu – ok.7 minut.
Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę.
Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.
Z każdego kawałka uformować kulkę.
Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.
Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.
Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.

Uzylam maki pszennej typu 550. Buleczki robilam z polowy skladnikow- otrzymalam 6 bulek. Ilosc wody zmniejszylam do 100g, poniewaz wzielam cale jajko. Zamiast mleka w proszku uzylam smietanki do kawy! Mleka w proszku poza mieszankami dla niemowlat nie moglam nigdzie znalezc! Buleczki wyrabialam recznie przez 10 minut. I zapomnialam posmarowac je maslem, ale to nic. Bardzo polecam!

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.