Jablka pieczone z migdalami i miodem.

I z cynamonem. Och, ten aromat!

Jako dziecko pieklam sobie jablka na… grzejniku. Polozone o 5tej popoludniu o w pol do 10tej byly juz dobre 😉 A dzis wersja delux z sosem waniliowym. Podobne jablka serwowano na naszym przyjeciu weselnym 🙂

Dla 4 osob:

4 jablka (o kruchym miazszu np. Gala, Red Delicious)

2 lyzki miodu

4 lyzki migdalow

cynamon, kardamon do smaku

maslo do wysmarowania foremek i polozenia na jablka

Migdaly spazyc, obrac ze skorki, posiekac. Uprazyc na rumiano na suchej patelni. Wymieszac z miodem i przyprawami. Foremke do zapiekania lub 4 mniejsze foremki wysmarowac maslem. Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne. Napelnic nadzieniem, ulozyc w naczyniu do zapiekania. Polozyc na kazdym z  nich kilka platkow masla. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniuku ok. pol godziny.

Sos waniliowy

2 zoltka jaja

2 lyzki cukru

2 lyzeczki cukru waniliowego

lyzka maki ziemniaczanej

1/4 l mleka.

Zoltka , cukier i cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Waymieszac z maka ziemniaczana. Mleko ogrzac i gorace wlewac do masy ciagle ubijajac trzepaczka. Ogrzac, mocno ubijajac trzepaczka, az sos zgestnieje. Ubijanie jest wazne, aby nie powstaly grudki.

Tak pieknie smakuje i pachnie zima- u nas od dzis na calego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.