Makaroniki z platkow owsianych.

Smakuja jak z orzechow, jak amaretti. A do tego zdrowe dla zoladka- moj synek polubil je bardzo. W sam raz na pierwsza adwentowa niedziele, choc nie wiem w sumie, czy do niedzieli dotrwaja 😉 No nic, zrobi sie nowe. A tymczasem za oknem pada snieg 🙂 Sezon adwentowego pieczenia ciasteczek uwazam za otwarty!

Na 24-26 sztuk:

250 g platkow owsianych

1 jajko

100 margaryny

3 lyzki mleka

2-3 lyzki cukru

1 mala fiolka aromatu migdalowego

Platki owsiane uprazyc na suchej patelni na zloty kolor, ostudzic. Dodac cukier, zoltko, maslo, mleko i olejek migdalowy. Na koniec dodac ubita piane z bialka. Wyrobic mase, gdy jest zbyt gesta dodac ewentualnie jeszcze nieco mleka. Formowac z masy makaroniki wielkosci orzechow wloskich. Piec ok. 15 minut na zloty kolor w temperaturze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku.

Ups! A tu mamy jeszcze jednego amatora ciasteczek… ;))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.