Pieczen wieprzowa z chrupiaca skorka

Znow sztandarowe danie z kuchni regionalnej (Bawaria). Od jakiegos czasu w naszej kuchni kroluja pieczenie 😉 Pieczen te upieklam w rekawie do pieczenia- polecam wszystkim ten cudowny wynalazek! Oto jaki „kosmiczny” widok byl w moim piekarniku:

A tak juz wygladala na talerzu:

A to juz przepis, ktory sciagnelam z portalu www.chefkoch.de (z niewielkimi moimi przerobkami)

1 1/2 kg lopatki wieprzowej ze skora

sol, pieprz, czosnek mielony

lyzeczka mielonego kminku

1 lyzka masla

1 cebula

1 marchew

1 por

0,5 l piwa pszenicznego

Skore na pieczeni pokroic ostrym nozem w gruba kratke. Natrzec sola, pieprzem, czosnkiem, kminkiem, ewentualnie przyprawa do grilla. Podsmazyc na masle ze wszystkich stron oprocz skory. Cebule pokroic w kostke, pora w paski, marchew w kostke. Mieso wlozyc do rekawa do pieczenia skorka do gory, oblozyc dookola wrzywami, dolac piwo. Zamknac rekaw, wstawic do nagrzanego na 180°C piekarnika, piec 2 godziny. Otwozyc rekaw z jednej strony, wyjac mieso, wylac ostroznie sos, przetrzec prze sito, ewentualnie doprawic do smaku. Mieso podpiec jeszcze 2 minuty bez rekawa.

Tutaj zdjecie pieczeni z w/w. portalu. Mnie nie udalo sie zrobic zdjeica naszej, bo zbyt szybko zostala pokrojona przez meza 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.