Poledwica wieprzowa z sosem cebulowym

Przepis pochodzi z niemieckiej „Laury”, z numeru z 10 lutego 2010.

Dla  4 osob

1 poledwica wieprzowa (ok. 400 g)

sol, pieprz

2 lyzki oleju

2 cebule

50 g surowego boczku

1 lyzka maki

250 ml bulionu

100 g smietany kremowki

Poledwice posoli, popieprzyc, podsmazyc na rumiano ze wszytskich stron. Przelozyc do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni ok pol godziny.

Cebule obrac, pokroic w krazki. Boczek pokroic w kostke. Na patelni smazyc boczek, dodac cebule smazyc dlaej ok. 3 minut. Dodac bulion i smietane, wymieszac, doprwic sola i pieprzem.

Wyjac z piekarnika poledwice, pokroic w talarki. Ukladac na talerzu i polewac sosem. Do tego smakuje gruby makaron, lub wlasnorecznie robione kluski (tez umiem 😉 ) oraz brokuly z wody.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.