Pieczen wolowa w marynacie

Czyli „kwasna” pieczen Sauerbraten, bo marynata kwasna- zawiera w sobie ocet. Uwielbiana prze cala nasza rodzine. Do wykonania pieczeni prosze sobie zarezerwowac 3 dni…

 

Dla 4 osob:

1,2 kg lopatki wolowej

1 peczek wloszczyzny (2-3 marchwie, pol selera, natka pietruszki, kawalek pora)

1 cebula

1-2 gozdziki

1-2 ziarenka ziela angielskiego

2 listki laurowe

1 lyzeczka czarnego pieprzu w ziarnach

2 lyzeczki suszonego tymianku

750 ml czerwonego wina wytrawnego

250 ml octu winnego

3 lyzki oleju

1 lyzka masla

sol, pieprz

1- 2 pierniki typu katarzynki lub kromka pumpernikla

100 ml kwasnej smietany

100 ml creme fraiche

Mieso oczyscic, wytrzec do sucha. cebule obrac i pokroic w cwiartki. Marchew i seler obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Pietruszke posiekac, pora pokroic w krazki. Mieso wlozyc do miski. Warzywa wymieszac z winem, octem i przyprawami, zalac mieso. Marynowac w lodowce pod przykryciem przez 3 dni. Nastepnie wyjac mieso z marynaty i wytrzec do sucha. Marynate przecedzic. Na patelni rozgrzac maslo i olej, podpiec mieso z kazdej strony. Posolic i popieprzyc. Wlozyc do brytfanny, zalac przecedzona marynata, piec w temperaturze ok 180 °C  przez 2 godziny. Wyjac mieso z brytfanny. Sos przecedzic, wlac do garnka, dodac pokruszone drobno pierniki (pumpernikiel), poczekac az sie rozpuszcza, dodac smietane i creme fraiche. Zmiksowac, ewentualnie doprawic do smaku. Sosem polac pieczen. Podajemy (obowiazkowo ;)) z makaronem i czerwona kapusta.

Przepis za „Lisa” Kochen & Backen Luty 2009

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.