Murzynek

Pewnie wszystkim dobrze znane pyszne ciasto o bardzo ciemnej barwie i sporej ilosci kakao. Dzis wiec na czarno, a za kilka dni bedzie deser na bialo… 🙂 No ale to innym razem. Oto murzynek:

Na forme keksowa dlugosci 32 cm

1 szkl maki

250 g masla lub margaryny do pieczenia

1 szkl cukru

 3 jajka

3 lyzki ciemnego kakao (najlepsze jest holenderskie)

1 lyzka proszku do pieczenia

 5 lyzek wody

Margaryne, 3 lyzki wody,kakao i cukier podgrzewac do rozuszcenia margaryny mieszajac, gotowac potem jeszcze 3 minuty. Zestawic z ognia, wystudzic. Dodac pozostale 2 lyzki wody i wymieszac. Zoltka oddzielic od bialek. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Make wymieszac z amsa czekoladowa i zoltkami. Bialka ubic na sztywna piane i dodac do ciasta. Przelozyc do formy i piec ok 50 min w temperaturze 180 °C.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.