Zupa ziemniaczana z papryka i brokulami

Chyba nareszcie przystalo dac jakis przepis zgodny z nazwa bloga? 😉 Tak wiec oto zupa ziemniaczana, w sam raz na jesienne chlody, ktore wlasnie nadciagaja. Mocno ziemniaczana w smaku. Dodatkowo kolorystycznie ozywiona akcentami czerwieni i zieleni. Smakuje pysznie 🙂

Dla 4 osob

500 g kartofli

150 g wedzonego boczku

1 cebula

2 lyzeczki maki

1,5 l bulionu

2 straki czerwonej papryki

350 g brokulow

2 lyzki smietany

sol, pieprz, mielona galka muszaktalowa

Boczek pokroic w kostke, zrumienic na patelni, wyjac. Na wytopionym tluszczu smazyc pokrojone w czastki ziemniaki i posiekana cebule. Usmazyc na rumiano, posypac maka, wymieszac, smazyc jeszcze ok 2 min. Dodac bulion, gotowac ok 15 min na slabym ogniu. W tym czasie papryke oczyscic, wyjac gniazda nasienne, pokroic na kwadraciki. Brokula ugotowac w osolonej wodzie. Zupe zmiksowac, ale nie na krem, czesc ziemniakow pozostanie w kawalkach. Dodac do zupy papryke, gotowac ok 10 min, dodac smietane, przyprawic do smaku. Na koniec dodac brokuly i boczek, wymieszac. Smakuje oczywscie z zytnim chlebem 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.