Rozne kremy do torta

Po przelozeniu biszkoptu kremem otrzymujemy tort.

1. Krem maslany- przepis mojej mamy. Bardzo plastyczny, mozna z niego robic rozne wzorki specjalna szpryca do tortu.

1 maslo,

1 margaryna

2 szklanki mleka

szklanka cukru

Mleko podgrzewamy i wystudzamy do letniej temperatury. W mleku nalezy rozpuscic cukier. Maslo i margaryne ubijamy mikserem powoli dodajac mleko. Mleko nie powinno byc za gorace, bo rozpusci maslo, ani zbyt zimne bo sie „nie wrobi”. Odnalezienie idealnej temperatury mleka jest kluczem do sukcesu tego kremu. Krem jest po ubiciu bialy. Ale mozna zrobic brazoway dodajac kakao, rozowy dodajac sok z buraka cwiklowego.

2. Krem jogurtowy- swietny do owocow, latem.

500 g pelnotlustego jogurtu naturalnego

galaretka na 500 ml wody (kolor galaretki decyduje o kolorze kremu, agrestowa daje kolor zielony, poziomkowa czerwony itd)

200 ml wody

7 lyzek cukru

200 gsmietany kremowki

1 lyzeczka soku z limonki

Galaretke, sok z limonki i cukier rozpuscic w wodzie, ogrzewac, ale nie gotowac. Ostudzic, wymieszac z jogurtem. Gdy tylko krem jogurtowy zaczyna krzepnac dodac ubita smietane i wymieszac.

3. Krem serowy

7 platow zelatyny

4 zoltka jaja

200 g cukru

1 cukier waniliowy

250 ml mleka

500 g sera bialego

500 ml smietany kremowki

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Zoltka ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotowac mleko, wlac do zoltek. Gotowac na wolnym ogniu, ale nie dopuscic do wrzenia, az krem zgestnieje. Zelatyne wycisnac, dolozyc do kremu i rozpuscic. Wystudzic. Ser zmielic, dolozyc do kremu. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z kremem.

4. Krem budyniowy z ajerkoniakiem

1 budyn smietankowy

1,5 szklanki mleka

1 kostka masla

2/3 szkl. cukru

1 kieliszek ajerkoniaku

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowac budyn. Maslo ucierac w misce, dodawac po lyzce wystudzony budyn. Pod koniec dodac ajerkoniak.

🙂 Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.