Leczo

Sztandarowe danie kuchni wegierskiej. Inaczej duszone warzywa. Proste i smakowite. Mozna zjadac samodzielnie, jako dodatek do mies, albo np. wrzucic jeszcze do srodka kielbase.

Na 4 porcje

5 strakow slodkiej papryki

4 duze pomidory

4 cebule

10 dkg wedzonego boczku (w orinalnym przepisie byl jeszcze smalec, ale go nie uzylam)

papryka slodka mielona i pikantna, sol, pieprz

Cebule obrac, pokroc w kostke, papryke umyc, oczyscic z nasion, pokroic w duza kostke. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic na czastki. Boczek pokroic w paski, stopic na patelni, wyjac z patelni. Na wytopionym tluszczu podsmazyc cebule na rumiano. Posypac slodka papryka w proszku. Dodac papryke, przykryc pokrywka, dusic, az bedzie prawie miekka, czesto mieszajac. Dodac pomidory, dusic az zmiekna. Doprawic do smaku sola, pieprzem i mielona papryka, dodac zrumieniony boczek.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.