Placek jagodowo- jablkowy z budyniem

Jeszcze jedno ciekawe polaczenie 🙂 Jagody ze sloika- jablko swieze.

Na forme o srednicy 26 cm

Budyn:

2 lyzki budyniu (z 1 opakowania budyniu waniliowego bez cukru przeznaczonego na 1/5 l mleka)

2 lyzki cukru

1/4 l mleka

20 g masla

1 lyzeczka aromatu waniliowego

Ciasto:

130 masla

150 g cukru

2 jajka

225 g maki

100 g mielonych migdalow

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/8 l mleka

reszta proszku budyniowego z napoczetej torebki

Nadzienie:

1-2 jablka (waga 250 g)

250 g jagod

2 lyzki proszku budyniowego wymieszac z cukrem, dolac mleko, zagotowac mieszajac, gdy budyn zgestniej egotowac jeszcze ok. 1 minuty. Zdjac z ognia, dodac aromat waniliowy i maslo. Wystudzic.

Maslo i cukier na ciasto ubijac na kremowa mase. Dodac kolejno jajka i dalej ubijac. Wymieszac make, migdaly, pozostaly proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Dodawac stopniowo do masy maslanej na przemian z mlekiem i ucierac. Polowe ciasta wylozyc do wysmarowanej maslem formy. Jablko obrac, wydrazyc gniazda nasienne, zetrzec na tarce na cienkie blaszki (jak ogorki na mizerie). Polowe jablek i polowe jagod wylozyc na ciasto. wylac na to budyn, nastepnie polozyc druga polowe ciasta, a na koniec pozostale owoce. Piec w temperaturze 180°C ok. 45 minut.

W orginalnym przepisie zastapilam aromat waniliowy migdalowym, a mielone migdaly mielonymi orzechami laskowymi. Tez dobre! 😉

Przepis pochodzi z czasopisma „Für Sie. Kochen&Verwöhnen” Nr. 3/10.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.