Bawarska pasta serowa Obazda

Poniewaz Oktoberfest zaczal sie w sobote i trwa w najlepsze w Monachium na Teresienwiese przedstawiam wam bawarska paste serowa obazda! Zwykle kupuje ja gotowa. Teraz nawet jest promocja 2 w cenie jednej. Ale tym razem pokusilam sie zeby zrobic ja samej. Tym bardziej, ze Oktoberfest obchodzi w tym roku okragla rocznice 200- lecia swojego istnienia. A oto obazda i przyjaciele:

W miseczce obazda na tle charakterystycznej bawarskiej flagi w niebiesko- biale romby, obok precel, szklanka do piwa i biale pszeniczne piwo.

A oto juz sama serowa pasta w klasycznej wersji:

250 g sera typu camembert

75 g masla

150 g serka homogenizowanego lub fromage naturalnego

2 szalotki

peczek szczypiorku

sol, pieprz, slodka papryka w proszku

Ser camembert poroic w kostke, rozetrzec z serkiem frmage, maslem i pokrojonymi na drobna kosteczke szalotkami i posiekanym szczypiorkiem. Doprawic do smaku sola, pieprzem i papryka. Odstawic na godzine, by skladniki sie przegryzly.

A tu jeszcze kilka nowszych wariantow tej pasty.

Z bialym piwem pszenicznym

250 g sera camebert

2 lyzeczki kminku

100 g serka fromage naturalnego

4 lyzki bialego piwa pszenicznego

2 cebulki ze szczypiorem

100 g bialej rzodkwi

sol, pieprz

Kminek uprozyc na patelni, cebulki pokroic w krazki, rzodkiew zetrzec na drobnej tarce, camebert pokroic w kostke. Wszystkie skladniki rozetrzec ze soba na paste.

Z serem limburskim

100 g pomidorkow koktajlowych

100 g korniszonow

2 szalotki

200 g sera limburskiego (to tez ser plesniowy z czerwona skorka)

100 g serka fromage

75 g masla

3 lyzki siekanej pietruszki.

Pomidorki, korniszony i szalotki pokroic w kostke. Dodac pokrojony ser, maslo i pietruszke, rozetrzec, doprawic do smaku sola i pieprzem

Z owocami

50 g orzechow wloskich

1 czerwona cebula

1 gruszka

250 g sera camebert

100 g serka fromage

1 lyzka miodu

2 lyzki winiaku gruszkowego

Orzechy posiekac, uprazyc na patelni, ostudzic. Dodac pokrojone w kostke cebule i gruszke, wymieszac z pokrojonym camembertem, sola, serkiem fromage, miodem i winiakiem.

O´zapft is! 😉 Prost!

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.