Tarta z winogronami

Sezon na jesienne owoce trwa 🙂 Winogrona z budyniowym kremem na kruchym ciescie smakuja doskonale! 🙂

Przepis pochodzi z niemieckiej „Tiny” Sonderheft- „Backen” 4/2008.

Na forme z podnoszonym dnem o szerokosci 26 cm

150 g masla

150 g+ 2 lyzki cukru

225 g maki

25 g mielonych orzechow laskowych

2 lyzki platkow migdalowych

800 ml mleka

2 paczki budyniu waniliowego (na 500 ml mleka kazda) bez cukru

750 g winogron (njalepiej bezpestkowych)

150 g smietany kremowki

1 opakowanie  bezbarwnej polewy do ciast owocowych (na 250 ml )

125 ml rozwego wina

Maslo posiekac na kawalki, dodac 75 g cukru, make i mielone orzechy, dodac 1-2 lyzki wody, zagniesc ciasto, odstawic do lodowki na pol godziny. Ciasto rozwalkowac, przelozyc ostroznie do wylozonej pergaminem formy. Nakluc widelcem w kilku miejscach. Wysypac platkami migdalowymi, wylozyc na wierzchu pergaminem. Obciazyc groszkiem do pieczenia (Ja wzielam zwykly zielony suchy groszek- nie z puszki ;)))) ). Piec w temperaturze 175 °C 15 minut, nastepnie wyjac pergamin i groszek i piec jeszcze dalsze 15 minut.

Wyjac z formy. 100 ml mleka, proszek budyniowy i 75 g cukru wymieszac ze soba. Pozostale mleko zagotowac, ugotowac budyn, wystudzic. 

Winogrona oczyscic, oderwac z galazek, smietane ubic, dodac do budyniu. Krem budyniowy rozsmarowac na spodzie ciasta. Posypac na to winogrona. Polewe do ciasta i 2 lyzki cukru rozpuscic w 125 ml wody wymieszanej z winem. Zagotowac, polac ciasto. Odstawic na godzine do lodowki.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.