Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa

W sam raz na końcówkę lata. Z dojrzałych pomidorów i papryk z nutka bazylii w smaku.

zupa_pomidorowa_400x400

Dla 4 osob:

1 kg pomidorow

2 czerwone papryki

1 czerwona cebula (moze tez byc biala)

1 glowka czosnku

2 lyzki oliwy z oliwek

peczek bazylii

kostka rosolowa

lyzeczka sosu tabasco

sol, pieprz, mielona slodka papryka

lyzka gestej smietany

Piekarnik nagrzewamy do 200° C. Ukladamy na blasze warzywa, skropic oliwa: upiec do miekkosci ok. 50 min. Ostudzic, obrac ze skorki, , wyjac gniazda nasienne z papryki. Kostke rosolowa rozpuscic w 0,5 l wody, Wymieszac z warzywami i bazylia. Zmiksowac blenderem. Gotowac ok 5 minut, dodac sos, smietane i przyprawic do smaku. Mozna tez na koniec posypac tymiankiem lub oregano.

Smakuje bez dodatkow, lub z grzankami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.