Sernik z jablkami

 

Jakby sernikoszarlotka 😉 Nie wiem, jak to nazwac. Ciekawe polaczenie. A juz zaskakujaco smakuje orzechowo- marcepanowy spod. Zbyt wiele dobrego 😉

Na duza blache 40-42 cm (20 kawalkow)

150 g mielonych przechow laskowych

100 g masla

80 g cukru

1 paczka cukru waniliowego

skorka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

3 jaja

100 g surowej masy marcepanowej

200 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

4 lyzki mleka

1,2 kg jablek

250 g marscapone

3 jaja

30 g cukru pudru

3 lyzki soku z cytryny

Orzechy uprazyc na patelni, wystudzic. Ubic mikserem cukier, miekkie maslo, cukier waniliowy, sol i skorke z cytryny na puszysta mase. Po koleji dodac 3 jajka. Mase marcepanowa zetrzec na tarce o srednich oczkach dodac do ubitej masy. Ubijac dalej mikserem. Make wymieszac z orzechami proszkiem do pieczenia. Dodawac do masy na przemian z mlekiem i ubijac krotko ok. 1 min.

Ciasto rozsmarowac na natluszczonej blasze. Jabkla obrac, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic w osemki, ulozyc w rzedach na ciescie. Ser marscapone ubic z 3 jajkami, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, zalac ciasto. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut.

 Przepis pochodzi z czasopisma „Für Sie. Kochen&Verwöhnen” Nr 3/10.

Prosze o wybaczenie w kwestii zdjecia- znow wykonane telefonem komorkowym…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.