Przecier pomidorowy

Pomidorow Ci w moim ogrodku dostatek wielki nastal 😉 Choc, jak sie zdaje, o miesiac pozniej niz do tej pory, pewnie to „zasluga” zimnego maja. A prosty przecier pomidorowy jest dla podstawa wielu sosow pomidorowych, gulaszow i zup w zimie, gdy pomidory ze sklepu smakuja, jak woda.

Pomidory (najlepsze te najbardziej dojrzale i czerwone) nalezy umyc, wlozyc do garnka, rozgniesc drewniana lyzka i zagotowac bez dodatku wody we wlasnym sosie do miekkosci. Teraz nadchodzi napracowitsza czeesc: przetracie przez sito. Na sicie pozostana skorki i pestki, a przecierem napelniamy sloiki, pasteryzujemy 15-20 min.

Przecierem mozna tez zalac malenkie pomidorki koktajlowe.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.