Gulasz z czerwonym winem

O gulaszu tez mozna by pisac bez konca. Rodzajow gulaszu jest tyyyle i jeszcze wiecej. Zwykle robie gulasz nieco inaczej, ale wczoraj robilam ten z czerwonym winem. Mniam 🙂

Dla 4 osob

2 cebule

2 lyzki oleju

800 g miesa wolowego na gulasz

4 pomidory

2 lyzki maki

750 ml czerwonego wina wytrawnego

250 ml bulionu

1 listek laurowy

1-2 gozdziki

3 galazki tymianku (tymianek suszony 2 lyzki)

2 ziarenka ziela angielskiego

sol, pieprz

3 lodygi selera naciowego

3 marchewki

Cebule pokroic w krazki. Na patelni rozgrzac olej, usmazyc w nim porcjami mieso na rumiano. Przelozyc do garnka, na pozostalym tluszczu smazyc cebule. Wlozyc do garnka, dodac obrane ze skorki i oczszczone z gniazd nasiennych, pokrojone na drobno pomidory. Posypac maka, wymieszac, dusic przez krotka chwile. Dolac czerwone wino. Zagotowac, dodac bulion. Dodac listek laurowy, gozdziki, tymianek i ziele angielskie. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem ok 1 1/4 godz. Seler i marchew pokroic w talarki. Dodac do gulaszu na ok. 20 minut przed koncem gotowania.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.