Faszerowana (nadziewana) papryka

Faszerowane warzywa to swietne pole do popisu- nadziewac mozna prawie wszystko: papryke, ogorki, pomidory, cebule, ziemniaki, cykorie, dynie, patisony, kapuste, pieczarki, baklazany, kalarepe… Zapomnialam o czyms? Na zimno i na cieplo. U nas goscila wczoraj najzwyklejsza faszerowana mielonym miesem papryka.

Smakuje rowniez z sosem pomidorowym 🙂

Papryki nalezy umyc, odciac wieczko, wydrazyc gniazada nasienne, nadziac i piec w piekarniku ok 45 min.

Oto przepis na nadzienie:

250 g mielonego miesa mieszanego wolowo-wieprzowego

1 cebula

1 jajko

2 lyzki bulki tartej

siekana natka pietruszki

pol lyzeczki mielonej slodkiej papryki

lyzeczka marynowanego zielonego pieprzu

lyzeczka musztardy

sol pieprz do smaku.

Cebule obrac, posiekac podsmazyc na oleju na rumiano. Dodac do miesa. Wbic jajko, dodac musztarde, zielony pieprz, tarta bulke, pietruszke i przyprawy. Wymieszac widelcem.

A oto kolejne farsze, ktorymi mozna nadziewac papryke:

1. Nadzienie miesno- warzywne- dla 4 osob i 4 papryk

2 cebule

2 marchewki

1 por

2 lodygi selera naciowego

250 g brokulu

250 g bulionu warzywnego

400 g mieszanego miesa mielonego

2 lyzki masla

szczypta cukru

1 lyzeczka papryki w proszku

sol, pieprz

Warzywa oczyscic, cebule pokroic w kostke, marchewki, por i seler pokroic w cienkie plastry, a brokul podzielic na rozyczki. W garnku rozpuscic maslo, dodac polowe cebuli i mieso, podsmazyc. Dodac marchew, por seler, gotowac 3 minuty. Wlac polowe porcji bulionu, zagotowac. Dodac brokuly, gotowac jeszcze 3 minuty. Farsz doprawic sola, pieprzem, cukrem i papryka. Papryki napelnic farszem, wlozyc do naczynia zaroodpornego i zalac reszta bulionu. Dusic w piekarniu ok. 30 min.

2. Z ryzem i feta- dla 4 osob i 4 papryk (bezmiesne)

1 maly baklazan

100 g ryzu

1 srednia czerwona cebula

6-8 pomidorkow

2 lyzki siekanej bazylii

100 g fety

1 lyzka orzeszkow piniowych

1 lyzka oleju

sol, pieprz

Ryz ugotowac (5 minut krocej niz zwykle). Baklazan gesto ponakluwac widelcem i podgrzac w piekarniku, az bedzie miekki. Cebule posiekac, podsmazyc na oleju. Baklazan pokroic w kostke, pomidorki przekroic na pol, fete podzielic na male kawalki. W misce wymieszac skladniki nadzienia, dodac bazylie, doprawic sola i pieprzem. Nadziewac papryki, posypac orzeszkami pini. Zapiekac 30 minut.

3. Z miesem i kapusta kiszona w sosie smietanowym- dla 4 osob i 4 papryk

300 g mieszanego miesa mielonego

320 g kiszonej kapusty

sol, pieprz

1 lyzeczka mielonej papryki

pol peczka pietruszki

2 lyzki smietany creme fraiche

300 ml mleka

3-4 lyzki maki ziemniaczanej

2 lyzki oleju

Olej ogrzac na patelni, podpiec na nim mieso mielone, dodac kapuste i podpiec. Doprawic sola, pieprzem i papryka. Pietruszke posiekac i dodac do miesa. Papryke napelnic nadzieniem. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Pozostaly tluszcz z patelni wymieszac ze smietana i mlekiem. Doprawic do smaku sola pieprzem, mielona papryka. Make ziemniaczana rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, dodac do sosu. Papryki podawac polane sosem.

4. Nadzienie warzywne z zoltym serem- na 5 papryk

1 porcja wloszczyzny

10 dkg cebuli

15 dkg kapusty wloskiej

sol, pieprz

2 lyzki posiekanych listkow pietruszki lub selera

5 lyzek oleju

5 dkg zoltego sera

3 pomidory

Wloszczyzne oczyscic. Warzywa korzeniowe zetrzec na tarce z wiekszymi otworami. Cebule pory, kapuste cienko poszatkowac. Pomidory obrac ze skorki, drobno pokroic. Rozdrobnione warzywa wlozyc do patelni z 3 lyzkami oleju, podsmazyc, dodac pomidory, posolic, popieprzyc, dodac mielona papryke. Gdy z warzyw prawie calkowice odparuje sos, wyjac je do miski, wystudzic, dodac zielenine, oraz starty na tarce o grubych oczkach ser i wymieszac. Nadziewac papryke. Ulozyc  wzarodopornym naczyniu, podlac 2 lyzkami oleju i kilkoma lyzkami wody, wsypac 1/2 lyzeczki vegety, Piec pod przykryciem ok. 30 minut.

5. Po kaukasku- z baranina- na 8 papryk

po 20 dkg milonej wolowiny i baraniny

4 lyzki ryzu ugotowanego na sypko

2 czerwone cebule

1 jajko

4 pomidory

2 lyzki grubo posiekanych orzechow wloskich

2 lyzki margaryny

 2 szklanki rosolu

po 1 lyzce soku i skorki z cytryny

2 opakowania jogurtu naturalnego

po 1/2 lyzeczki zmielonej kolendry i sproszkowanej papryki, tymianku, czombru

po lyzecze posiekanego koperku i natki pietruszki

kilka listkow miety

szczypta cukru

pieprz, sol

Cebule drobno posiekac. Do miesa wbic jajko, dodac ryz, polowe zieleniny, ziola, cebule, orzechy, przyprawy, wymieszac. Pomidory pokroic na plastry. Straki papryki napelnic masa miesna. Ustawic je w naczyniu zaroodoprnym polozyc na wierzchu po jednym plastrze pomidora na kazda i nakryc „czapeczkami” z wierzcholkow papryki.Dodac margaryne, podlac rosolem. Dodac sok i skorke z cytryny, reszte pomidorow, zielenine, pieprz, sol. Zapiekac pod przykryciem ok. 30 min. Po 20 minutach zapiekania polac jogurtem wymieszanym z sola.

6. Z ryzem i pieczarkami- dla 4 osob na 4 papryki

1 szklanka ugotowanego ryzu

15 dkg boczku wedzonego lub szynki

10 dkg pieczarek

2 cebule

2 lyzki masla

1 jajko

olej, sol, pieprz

Boczek pokroic w kostke, smazyc na niewielkiej ilosci oleju ok. 5 minut. Cebule pokroic w kostke, pieczarki pokroic w paski. Cebule i pieczarki wlozyc do boczku, dusic ok. 10 min. Ryz wymieszac z boczkiem, cebula, pieczarkami i jajkiem, doprawic do smaku. Nafaszerowac papryke. piec ok. 30 minut.

Ufff 😉 No duzo mi tych faszerowanych papryk wyszlo- bede jadla caly tydzien 😉 Gdzies jeszcze mialam farsz z tunczykiem, ale mi sie przepis zapodzial…

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.