Drozdzowy placek z czeresniami i kruszonka

Bardzo smakowity 🙂 Czesc czeresni wypestkowalam i wrzucilam do zamrazarki- beda na nastepny raz. Przepis pochodzi z ksiazki „Kleine Kuchen und Torten”. Wydawnictwo Basssermann 2004 r. Zostal nieco zmodyfikowany przeze mnie.  Na forme o srednicy 20 cm.

Ciasto drozdzowe:

100 g maki

1 lyzka cukru

szczypta soli

50 ml mleka

pol paczki drozdzy suszonych

20 g masla

jedno zoltko

Make wymieszac z cukrem, drozdzami i sola. Dodac zoltko. Maslo i mleko ogrzac razem, dodac do maki. Wyrobic reka ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.

Nadzienie:

ok 300 g czeresni (waga sprzed wypestkowania- acha iles czeresni malio robaki to tez nie bralam ich ;))

75 ml soku jablkowego

20 g cukru

1 lyzka maki ziemniaczanej

Czeresnie wypestkowac, wlozyc do garnka, dodac 50 ml soku i cukier. Zagotowac. Pozostaly sok wymieszac z maka ziemniaczana, wlac do gotujacych sie czeresni, wymieszac.

Kruszonka:

90 g maki

40 g cukru

pol paczki cukru waniliowego

pol lyzeczki cynamonu

50 g masla

1 zoltko

Skladniki wymieszac i ugniesc ciasto.

Z ciasta drozdzowego uformowac placek, wlozyc go do formy, powyciagac brzegi. Wstawic do piekarnika, podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Nastepnie wylozyc czeresniowe nadzienie.

Unbenannt

Nadzienie obsypac kruszonka.

placek cyeresniowy 1

Piec  dalej ok 20 minut.

A tak wyglada po upieczeniu:

A tutaj wycieklo nieco nadzienia, bo placek byl jeszcze cieply 🙂

placek czereśniowy 3

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.